Renováljunk! Avagy hogyan lesz csillogó ékszer a viseltes holmiból !

SZERZŐ: MARNEUS 19:24

 

iron-fang-uhlans-cavalry-unit.jpg

Üdv Néked Kedves Olvasó ! 

 

       Úgy látszik ez az "Avagy" cikkek éve lesz itt a Blogon, de nem is baj, amíg lelkesen olvassátok amiket irkálunk nektek. Pár cikkben már felmerült, hogy egyszer írunk egy, a renoválásról szóló cikket. Most ez következik és megpróbáljuk Transferatuval közösen megírni, hogy ne csak én osszam itt az Agyakat. No meg várni kellett amíg megfelelő "alapanyagot" szerzek a cikkhez.

Igazából ez a cikk az első része lehetne egy csokornak, mivel itt csak egy szeletét vesszük az egész renoválásos ceremónikának, ergo lehetne ez a "Renováljunk! s01e01"! :D


De miről is van szó ? 


         Aki valaha is Wóórgémmel kezdett, annak ismerős lehet a most felvázolásra kerülő szituáció. A valósággal való bármiféle egyezés nem a véletlen műve. 
1. Meglátsz egy szép új játékot vagy figurát. A modern világ átka, hogy napról-napra jönnek az új és szebbnél-szebb csodák.
2.  Megtetszik - kiderül jó a rendszere és másnak is tetszik, vagyis lenne partner a játékhoz.
3. Elkezded vásárolni a figurákat amíg a pénztárcád nem kezd sikítozni. Persze mindezt úgy, hogy az asszonynak meg sem mered mondani mennyit költöttél :D Neked is benne van a hobbiban egy fél kocsi ára, ugye ?? Látom rajtad, ne tagadd! 
4. Bár még nincs minden kifestve, újabb és újabb egységek vásárlásába kezdesz. Természetesen ezt is titokban.
ures-penztarca.jpg
   Az eddig leírt forgatókönyv kb minden Wórgémerre igaz. A legtöbben azonban a boltok kínálatán túl szeretünk a "használt piacokon" is turkálni - legyen az az  Inkvizitor vagy a sok Facebook csoport egyike. A lényeg,hogy valamivel a bolti ár alatt tudjuk megszerezni a kiszemelt szépséget.Ez igaz akkor is, ha az ember olyan dolgokra vadászik, mint én, vagyis régi, első és második kiadású WH40K figurákra, megszűnt specgame-ekre, netán nem foskasztos, hanem régi fém karakterekre ugyi, ami nem bolti cikk már.. OOP rulez!.

Igen ám de a Használt piacnak vannak árny oldalai. 

1. Soha nem tudhatod, hogy ki milyen Készségekkel rendelkezik modellezés és festés témakörben. Ez csak akkor derül ki amikor, kézbe veszed és tüzetesebben megvizsgálod a kiszemelt áldozatot. Természetesen ez leginkább a neten bonyolított üzletekre igaz. Tudnék mesélni olyan drenyákról, hogy ihajjj! Majd ha nagyon rávesz a lélek, lövök róluk képet. Hátha valakinek van vmi ferde hajlama ezekkel kapcsolatban... 
2. Bár a legtöbb estben kapunk képeket a megvásárolandó "termékről", valójában nem igazán tudhatjuk, hogy a gyári figurához képest mi az, ami kimaradt építés közben, vagy mi az az enyhe konverzió ami a leírásban szerepel. Higgyétek el lehet csodálatos dolgokat találni "enyhe konvert" címszó alatt. Profi konvert és profi festés alatt is... nem mintha én tudnék festeni, de legalább nem írom oda hogy prof. :D Jegyezzem meg, nagyon nem etikus egy kb 30% ban eredeti alkatrészt tartalmazó figurát eredetinek eladni, holott a maradék 70% meg teljesen más készlet ...vagy ki tudja mi. 
3. Ha festett figurát/egységet veszünk, szinte biztos, hogy totál elüt az általunk kitalált sémától és festési stílustól. Na jó 90%,hogy eltér. Kivéve a feketére alapozott és ott abba is hagyott seregnél... :D 

Így azért könnyebb lenne az egész, nem? :Dmicsi2.jpg

   Mindezek összessége sokszor beindítja az emberben a "Francba az egésszel!"m meg a "Mi a fenének adtam én ezért ennyit?!" enzimeket, és bizony ha az ember szájában nem jó a PH, akkor nem is igazán szívesen játszik az adott figurával - bármennyire is várta, hogy végre a gyűjtemény része legyen. A felvázolt helyzet megoldásaként felmerülhet bennünk a "Visszamosom a zegészet a Francba!" gondolat, ami bizony nem is olyan nagy ördöngösség. Biztos sokan vagytok, akik már "párszor" éltetek a festék "lemosás" lehetőségével. Nektek, tapasztalt Barátaink, nem lesz újdonság legfeljebb érdekesség, ami most következik. 

rozsi.png

 

Most jön a Zagyosztás.

 

    A következőkben felvázolom az általam használatos metódust, és Transferatu kolléga velem párhuzamosan megosztja tapasztalatait és gondolatait a témában. Lássuk a medvét. 
   Hozzátok hasonlóan én is sokat vásárolok használt figurákat, és ami azt illeti, egy-két kivétellel mindig lemosom az előző tulaj festését. Nem sznobizmus, de szeretem én festeni a figuráimat a saját elképzelésem szerint! 

    A renoválás első lépéseként visszamossuk a festéket. A felvázolásra kerülő módszer nagy előnye, hogy nem csak a festéket oldja, hanem kb mindent. Pillanatragasztót, tömítőt, egyszóval mindent, amire nincs szükségünk!
   De mielőtt acetonfürdőt csinálnánk szeretett kádunkból, azért nem árt egy kis darabon kipróbálni a módszert -  amennyiben van rá lehetőségünk. Ha netalán még is nem várt reakciót tapasztalunk, azonnal mossuk le hideg vízzel a figurát és töröljük szárazra. "A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"

Az én megoldásomhoz ezekre lesz szükségünk.

- Egy pet palack.
- Szike a vágáshoz 
- Acetonmentes körömlakk lemosó. (ez a kitétel hogy acetonmentes rendkívül fontos) 
- Kiszuperált fogkefe.
- Egy keményebb sörtéjű ecset.
- Rongy, törlőkendő vagy bármi amit arra lehet használni.
- Természetesen a visszamosandó figurát se felejtsük ki, biztos ami biztos. Esetünkben khadori lovasság az áldozat.
- Gumikesztyű használata ajánlott tisztasági és egészségügyi okokból!  "A kockázatok és mellék..."

dsc_2070.JPG

 1. Szétvágom a palackot, mert majd ebbe töltöm a lemosót.

dsc_2071.JPG

 Ha van annyi folyadékunk, akkor nyugodtan töltsük meg az edényünket, had lepje el a figurát. Így gyorsabb és könnyebb a festék eltávolítás. dsc_2074.JPG

 2. Miután ezzel megvagyunk, mehet bele az első figura. Ha ilyen kevés lemosóval dolgoztok, akkor az ecsettel máris el lehet kezdeni a figura átecsetelését. Hagyjuk pár percet ázni. 

dsc_2077.JPG

3. Ha már eleget ázott a kis barátunk, akkor vegyük ki, fogjuk a rongyba, és a fogkefe segítségével kezdjük lekefélni róla a feloldott festéket. A lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk a lehető legjobban betakarni a figuránkat, ugyanis a fogkefe az bizony szétfröcsköli az acetonos festék maradványokat. Ne ijedjünk meg, ha a figura egy-két alkatrésze a folyamat során távozik. Ez természetes mint mondtam az aceton megold mindent. "A kockáz..." Ha  nagyját levakartuk a kefével akkor jöhet a finom takarítás.

dsc_2080.JPG

4. Az ecset és egy kevés tiszta aceton segítségével átecseteljük a figuránkat.

dsc_2082.JPG

 Már csak a talpat kell letakarítani. Mivel kellemesen feloldotta az aceton a ragasztót ezért már csak le kell vakarni a talpdíszeket egy szikével.dsc_2092_1.JPG

 Természetesen a többi alkatrész is megvan és szépen lejött róla a festék.dsc_2093_1.JPGJöhet a többi! 

dsc_2095_1.JPG

 dsc_2100.JPG

    Eddig tartott a festék eltávolítás. Összesen a három lovas modellt, ami azért nem kicsi, egy órányi munkával szépen eredeti formájába lehetett varázsolni. Már hallom is az éterben szálló szkeptikus kiáltásokat, hogy "de ez csak fém figurával működik" meg "biztos kikezdi a műanyagot"... tessék megnyugodni kedves Hobbitárs nem bántja a műanyagot. Vagyis ez így nem pontos. Inkább helyesbítenék. Én még nem találkoztam olyan műanyaggal, amit oldana az acetonmentes Körömlakklemosó. Mindazonáltal, ha mondjuk több órán keresztül a folyadékban csücsül a kiválasztott figura, azért meg tudja lágyítani az anyagot.

Hát ez mind szép és jó műanyag figurákra is, egészen a  négyes pontig... Ott íziben kap egy mark of Nurgle-t...Én vagyok a példa, aki kipróbálta a körömlakkban áztatott műanyag figura receptet... Nem szép az eredmény. Emiatt kicsit mindig rettegek, amikor nekiállok acetonmentes körömlakkos dolognak. De szerencsére műanyag figukhoz van egy másik módszer is, ami pedig lassabb, de nem cseszteti a műanyagot "becsszó" :D.

A festés sajna elég randa... de ki nem tenném lakk lemosónak a drágát.

before.jpg

Ez pedig a hideg zsíroldós megoldás. Hasonlóan végig lehet menni a folyamaton, mint az előbbi esetében, a lényeg hogy legyen egy tégelyünk, üvegünk, bármi, amibe bele tudjuk önteni a folyadékot, és el is fér benne néhány szakasz. Fogkefe, törlőrongy, egyebek jó ha kéznél vannak...

tools.jpg

Az én orvosom a TESCO zsíroldót javasolta. Kipróbáltam, bevált!

zsir.jpg

 :D Aztán Bele a truttyba a műanyag figurákat. És 2-3-4 napig eltesszük, mint a koviubit.

progress.jpg
Aztán mehet a kefélgetés, polírozás. Aceton nincs, körömlakk lemosó nincs, eredmény van, emhol. Először kicsit furin takony a festék, de szépen lejön egyébként...

after.jpg

Szóval, amit én ajánlok, az ez. Tesco hideg zsíroldó, szupernyák! Nem tudom, más zsíroldók mit tartalmaznak, eltér-e az összetételük, ergo én a tescosra mondanám nyugodt szívvel, hogy mehet.

renovacio.jpg

Fém figurára az aceton, a nitro, hasonlók is megteszik. Csak ne út közben derüljön ki, hogy voltak műanyag alkatrészek is. A műgyantát még nem próbáltam visszamosni...

 A nehezén már túl vagyunk ! 

 

   Amint látjátok, ahány ház, annyi szokás. Ki mire esküszik. Transferatunak a hideg Szíroldó (egyébként kipróbálom én is) vált be, nekem az acetonmentes körömlakklemosó. Mindegy, hogy mit választasz festék eltávolításra, azért pár dolgot nem árt szem előtt tartani.

- Mindig próbáld ki az anyagot valami kis darabon!
- Mindig törekedj a biztonságra és a tisztaságra!
- Ne kapkodj! az soha nem vezet sehova! 

    Na de itt még nincs vége a tényleges renoválásnak. Ugyan a festék eltávolításon túl vagyunk, és szerencsés esetben a ragasztott alkatrészek is leváltak, azért még van mit tenni. Először is készítsünk egy egyszerű talpat a kicsi Huszároknak. Sereg esetében szem előtt tartva a praktikusságot, nem szoktam túl csicsázni, egyszerű parafa talp következik IKEÁS edény alátétből. 

dsc_2103.JPG

Egyszerűen két réteget ragasztottam a talpra, és gyors szorítóval összefogattam. Száradás után kicsit megcsipkéztem, és a ragasztásnál eltüntettem az illesztési vonalat.dsc_2104.JPG

   Miután a talpak készen álltak, megcsapoltam a figurákat az illesztési pontoknál, és összeragasztottam.  Majd a lovak talpát is megfúrtam, és azt egy hosszabb pinnel a talpra rögzítettem ! Csapoláshoz legjobb a Hústű. Na végre, rászoktál te is, ugye, mennyivel jobb, mint a gemkapocs! :D 500 HUF az Intersparban 10 db. Elég sok mindenre elég, és nagyon kis stramm dolog. A szükséges helyeken természetesen most is elvégezzük a tömítést. GS, Milliput, mindegy, csak rendesen elő legyen készítve a festésre! 

dsc_2115_1.JPGdsc_2109_2.JPGdsc_2107_1.JPGA Végeredmény ! 

dsc_2113_2.JPG

 dsc_2119_1.JPG dsc_2120_1.JPG
   Tisztára mintha most kerültek volna ki a dobozból...nem?  Már csak az alapozás és a festés van hátra, de úgy hiszem, az már egy másik cikk lesz ez így is giga posztra sikeredett.

Nekem momentán a parafa talp dolog két szempontból nem tetszik, ha nem baj, ideírom. Azt persze hozzá kell tenni, hogy nem is nagyon szoktam ráfeküdni a base-elésre, ergo nem vagyok túl kompetens, de...

Szerintem ez a típusú base egyrészről túl könnyen morzsálódik, amortizálódik, ergo szállítások/tárolások után alkalmasint pepecselni az újrafestéssel nem lehet kellemes melóka. De javítsatok ki, ha a parafa csak a végleges formára vágásnál-csipkézésnél olyan képlékeny, utána már valamiért nem az. :D Másrészről elnézve ezeket a base-eket, kicsit már barokkos "lótulsóoldala", amikor a dekor bezavar a funkciónak. Lehet hogy szőrszálhasogatás, de azt hiszem, én szoktam hasonló szőrszálhasogató ellenfelekkel játszani, akik ilyen kis apróságokkal vannak elfoglalva, mint pl mekkora az a base, tényleg átfér-e bizonyos helyeken a figura a scenic base miatt, mi lesz a base-to-base contact-tel, stb. Másrészről, egy kicsit egy olyan hamburgerre emlékeztet engem, aminél van egy M-es méretű zsömle, amiben XL-es dupla hús van... ;-)

De ezek csak az én meglátásaim, személyes véleményem.

Remélem, tetszett amit itt össze hordtunk nektek, és tudjátok majd alkalmazni! Ha gondoljátok, kommentben osszátok meg a saját tapasztalataitokat, módszereiteket. Ugyanide várjuk az esetlegesen felmerülő kérdéseket.

Mivel ez a cikk nem vette végig a lehetőségeket, amik egy-egy használt figura vétele után felmerülhetnek renováció terén, például törések, lepattanások és hasonlók kijavítása/helyrepofozása, ezért inkább nevezném ezt festék eltávolítás és gyors talpaló posztnak... :D

wm.jpg

 Ez mi ez? Csak warmachine? Miért is írtam én ide, amikor asse tudom mi az? :D

Üdv ! 

MAC&Transferatu 

 

 

2016 júl. 24

Címkék: ismertető 40k baráti 2016 Tutorial Warmachine Khador renowar közös Cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://tmtmanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr198790060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2016.07.25. 11:13:49

Ohh, könnybe is lábad a szemem a cikket olvasva - jómagam egy egész osztagnyi landspeedert raktam össze second hand holmikból, ahol a kiindulási alap olyan festéssel és összerakással volt megáldva, hogy azt simán Nürnbergben kellett volna tárgyalni.

És itt jön az általam hangoztatott bölcsesség, miszerint az ehhez a hobbihoz szükséges pénz-idő-skill hármasból bármelyik kettő tudja pótolni a harmadikat, sőt, jelentős befektetéssel az egyik a másik kettőt.

A "professional" és a "converted" szavacskák mellett a másik csali a "part". Miszerint a képen látott figura "part plastic" vagy "part metal". Ez úgy nagyjából mindent lefed; ha Marneus Calgarnak a teste megvan, és onnantól kezdve minden csak műanyag alkatrész, akkor is le van védve az eladó.

Transferatu: a scenic base-en való fennakadás dolgához egy szó. Proxibéz! Sőt, mivel már a 3. kiadását éli a játék, begyűrűzött a premeasure intézménye is, ahol csak előkapod a zollstock-ot, és vígan közlöd az ellenféllel, hogy ott biza átfér a modell, tessék, mérd meg.

Transferatu 2016.07.25. 13:25:06

@Petrow:
Proxibéz? :O
Üres base, amit arra használsz, hogy lemérd, átfér-e a figu itt-ott? Nem rossz ötlet. :D
Igazából nem akadok fent rajta, nem szólok bele más izlésébe, max nekem nem teccik, elmondva az aggályokat. :) Nekem az efféle scenic base már inkább a verseny szkéna startmezője, mint a tabletop...
Nem warmachine-ozom, ergo tőlem bárki bármit lemérhet :D

Petrow 2016.07.25. 14:34:43

@Transferatu: Pontosan!

Sajnos több olyan figura van, ami baromi jól néz ki, de a designerek elfejeltettek szólni a faragóknak, hogy baromi körülményes lesz őket B2B-be tolni, ha a talpméretük másfél-kétszeresét foglalják el (Carnivean, Skormne Mamut és tsai), vagy éppen 1-1,5 centivel lelógnak a talpról, így pl. Shield wall-ba alig lehet őket berakni (Convergence figurák, de akár az Iron Fang Pikemen-ek is).

Transferatu 2016.07.25. 21:47:55

@Petrow: Hát ez sajna nem csak a warmachine sajátja... Nekem erről azonnal a "legújabb" 40k-s eversor assassin jut eszembe. Gyönyörű, fantasztikusan dinamikus figura... és akkor most nézzük meg hogy hogy tudja használni a covereket... ááá, a szimpla falak mögül egyszerűen kilóg a scenic base miatt, ergo stealth és/vagy shrouded szopatás van... well done! :D

janos900 2016.07.27. 13:26:56

Sziasztok!

Egy amatőr kérdés, mivel az én barkácsolási vénám, a figurák lefestéséig terjedt eddig, de módosításokat soha sem végeztem. A képeken látható csavarhúzó forma fúró viszont felkeltette az érdeklődésem. kemény plasztik figurák fejeit kellene cserélnem, csapolásra gondoltam. Ezzel a kézi fúróval tényleg ennyire egyszerűen lehet fúrni a fém figurákat? Mármint fél kézzel? Se satu, se elektromos fúró? Ha igen, honnan és mennyiért lehet beszerezni?

Előre is köszi!

MARNEUS 2016.07.27. 13:53:15

@janos900: Szia János !

Tulajdonképpen igen ! Ha! Jó a fúrófej ! Ha nem akkor azért kicsit rá kell feszülni de valóban ilyen könnyű. azért nem árt - főleg fém figuráknál - ha lyukasztóval egy pöttyöt teszel a fúrás helyére ,hamarabb belekap. www.evergreenscalemodels.com/Shapes.htm
Ezt a Fúrót asszem két éve a Moson Shown vettük valami 1700 HUF körüli áron és 4 különböző méretű befogófejet adtak mellé . De kapható a Főnixcsarnokban a Wargammersben és tulajdonképpen bármelyik modell és makettboltban találhatsz ilyet. Figurafestők ennek a nagyobb szélesebb fajtáját használják figurafestéshez megfogóként, mégpedig úgy,hogy egy keményebb drótot fúrnak a figura talpába és azt fogják meg a fúróval mintha a fúrófej lenne !
Remélem segítettem !

MAC

janos900 2016.07.27. 22:22:02

Nagyon is. Köszi! :)

MARNEUS 2020.03.09. 11:37:18

@Kadmon_: Köszönjük Szépen ! Megtisztelsz :D

TMT MANUFAKTURA

A TMT Manufaktúra egy baráti társulás, amely egyedi figurák megtervezésével-kivitelezésével-festésével foglalkozik, ezenfelül tereptárgyak és terepasztalok készítésével.A blogunk célja, hogy minél szélesebb körben ismertek legyünk, hogy berobbanjunk a köztudatba, és természetesen hogy nyomon követhetőek legyenek a munkáink.

Tagok:

Bíró Sándor alias Transferatu (az első T): Grafikus tervezés, szkrecsbuild, tereptárgy készítés és minden egyéb kézügyességet megkívánó feladat. Beteg elménk által megálmodott világot Ő veti papírra.

Boros Tamás alias MAC(az egyetlen M) : Konvertálás, szkreccsbuild, tereptárgy készítés és minden egyéb kézügyességet megkívánó feladat.

Tombi Tibor alias Tippi (az utolsó T) : Festés

Címkék

2011 (1) 2012 (1) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (1) 40k (9) A (1) acolyte (1) angel (1) art (1) átvezető (7) baráti (2) beach (1) bemutatkozás (1) Bemutató (1) bike (1) brainstorm (1) character (2) Címkék (2) CMON meghívó (1) conversion (11) convert (7) counters (2) daemon (2) dark (1) day (1) deathskull (3) deff (2) diorama (6) dread (2) dreadnought (1) dwarf (1) DZC (4) épület (9) eszköz (1) évkezdő (1) fallen (1) fantasy (1) Fantasy (7) festés (9) flames (1) games (1) gamesday (6) grafika (2) green (9) greenstuff (2) heresy (1) ismertető (3) jam (1) Khador (5) kicsomagolás (2) kitbash (17) Kommentár nélkül (1) konvert (12) KOW (1) közös Cikk (1) malifaux (7) MalifauxJam (2) Móvár (2) nemzetközi (2) nurgle (1) of (1) ogre (1) ork (8) paint (6) painting (3) reklám (1) renowar (1) stuff (3) styrol (18) szabály (1) szkreccs (14) szpííd (2) talp (1) terrain (2) terv (6) törpe (3) Tutorial (7) Uj játék (4) Új játék DZC (3) unclean (1) verseny (9) waagh (1) war (1) warhammer (14) Warmachine (5) western (6) ww2 (2) Címkefelhő

Friss topikok

süti beállítások módosítása