Olcsó húsnak híg a …..

SZERZŐ: sztyopper 09:18

Üdvölet mindenkinek.

Ebben a czikkben, kis hazánkban is beszerezhető festékekről, festő segédanyagokról szeretnék írni, amiket én kipróbáltam, és véleményezném nektek. Magyarul van élet a GW-n túl is.

Nem vitázni szeretnék veletek, mert hiszen lehet másnak más a tapasztalata, de hát nem egyforma anyagból vagyunk mink sem gyúrva. Sőt nem akarom lehúzni a minőségi gyártók(citadel, valejo) termékeit sem, hiszen én is használom őket, és tényleg jó festékek. Egyszerűen csak a gazdaságos vonalat szeretném bemutatni, hogy mi a tapasztalatom az általam használt festékekkel, adalékokkal.

Akril Festékek:

Deka:  Ez volt az első hobbi akril, amit kipróbáltam, és meg is vettem. Szép élénk színek jellemzik, jól fed és a matt festék az tényleg matt. Állaga elég sűrű, ezért rendesen kell hígítani. Fém színei sajna használhatatlanok. Maga a festék másik hátránya, hogy könnyebben kopik, mint a többi akril festék, a kezemről sokkal könnyebben eltávolítottam, mint bármelyik más típust. Használatkor ez miatt a fedő lakkozás mindenképpen ajánlott. Színskálája kb. 37 színből áll. Ára kb. 550-600 forint 25ml.

Pentart: Szintén hobbi akril. Kb 30-35 színválaszték. Vele kapcsolatban változó a véleményem. Valamelyik színe nagyon jó(pl. a bordóját mai napig is használom), de van, amelyik szín minőségben is gyengébb, mint a többi. A koszos víz technikát (blending) nem nagyon tudtam vele alkalmazni, mert szerintem a festék pigmentek nagyobbak (ne borsónyi nagyságban gondolkozzatok) az átlagnál. De mint említettem van használható színe, és lehet, hogy csak én voltam balfac, és nem tudtam a festéket kezelni. Viszont tereptárgyakhoz tudom ajánlani, mert erre felénk 400 forint körüli az ára 20 milliliternek. Van nagyobb kiszerelése is 50 ml-es.

Pébéo Deco:  A papírja szerint művész akril. Én nagyon meg vagyok vele elégedve. Szerintem figurafestéshez tökéletes. Kicsit hosszabb a száradási ideje, mint egy citadel, vagy vallejo festéké. Fémet sajna nem próbáltam ki. Talán egy hátránya, hogy ecsetnyalogatós technikát nem lehet vele alkalmazni, mert irgalmatlan keserű íze van.680 forintért vettem 45 ml-es kiszerelésben.  Említeném még a Pébéo Matt lakk spréjét, ami nekem nagyon bejött. 2700 forint egy spré., és szerintem kurtajó. Élénkíti a színeket, és full matt lesz tőle minden, amire rá van fújva. Szürkülést, mellékhatásokat nem tapasztaltam, mint egyéb drága gyártók hasonló termékeinél mások.

Lifecolor:  Ez egy olasz makett festék. Az első komolyabb befektetésem volt az akril irányában. Jó festékek, és szeretem őket. 22ml-es kiszerelésben adják, viszont eléggé híg festékek.  Javarészt makettezős színeik vannak, ami azt jelenti, ha panzer szürkét szeretnél, akkor lifecolorból tuti van. Full mattra szárad az összes festékük, és van egy gyönyörű kék színük, ami a mai napig az egyik kedvenc színem. Jelenlegi árát nem tudom, de olyan 520 forint körül vettem tégelyét.

Humbrol: Szintén makett festék, és árban, minőségben nagyon jó. Nem roszabb, mint a festékek királyai. 12ml olyan 4-500 forint körül mozog. Nekem bevált.

Aquacolor színezőpaszta és festék: Ha nagy mennyiségben szeretnél tereptárgyat festeni, és óccsón, akkor ez a te márkád. Figurafestésre alkalmatlan. Viszont 700 forint 125ml. Egy hibája, hogy fehérben nem kapható, mert falfestéket szoktak vele színezni.

 

Amit a festékekhez hozzátennék. Mindegyik festék fajtát tudtam a másikkal keverni, ebből nem volt gond soha.

Akril adalék anyagok:

Sajna az összes fajtát még nem próbáltam. Én művészellátóban szereztem be ezeket cirka 850 forint/100ml áron

Akril gyorsító,kötő: Festék száradási idejét javítja, és nem mellesleg  ragasztónak is lehet használni. Szerintem működik.

Akril lassító: Festék száradási idejét növeli, bár én nem vettem észre nagy különbséget a száradási időben, viszont jól lehet vele festéket hígítani. Erről nincsen képem, mert nem használtam nagyon és kidobtam.

Akril mattító-fényesítő: Egybe vettem, mert hasonló tulajdonságokkal bír a két anyag. Glézeléshez kiváló, növeli a festék átlátszóságát, és kicsit hígítva kell használni. Tehát festék-víz-gléz, nem pedig csak tisztán festék+gléz. Fedő lakknak is kiváló ha ecsetelni szeretnéd a figurádat. Bár szerintem a mattító nem teljesen matt.

Akril tisztító: Megszáradt akril festék eltávolítására alkalmas lötty. Eddig ecseten próbáltam csak, tök jól kiszedi a festéket. ja és nem marja a műanyagot.

Hát kb. ennyi lett volna a bejegyzés. Reménykedem a hasznosságában, és tanulságnak egy általam festett figuráról kép, amit csak és kizárólag "nem minőségi" festékekkel készítettem(bocsánat a körmökhöz használtam valejo skin washt).

Jó föstögetést.

2013 már. 17

A bejegyzés trackback címe:

https://tmtmanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr605135323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2013.03.17. 12:08:10

Köszönöm!

ez egy hasznos cikk volt. Sajnos tudtommal a Lifecolor festék kis hazánkban nem kapható, ismerek valakit, aki tavaly csak azért ment Mosonmagyaróvárra, hogy azt vegyen.
Viszont nem említetted a Revell Aqua-t, amit forgalmaznak idehaza, bár ma már nagyon elszaladt az ára (1200Ft) és azért annyira nem jó.

Ez a Pébéo lakk felkeltette az érdeklődésemet, tudnál adni címet ahol kapható? Mivel én vegyesen használok olaj és akrill festéket, és az a tapasztalatom, konkrétan a Maestro matt laknál, hogy megmarja az olajat, ilyet tapasztaltál esetleg ennél?

TG

sztyopper 2013.03.17. 12:19:18

@ambasa: Nokérem.
A budapesti Móricz Zsigmond körtéren vettem egy makett üzletben a Lifecolort, asszem Replika volt az üzlet neve. Azt sajnos nem tudom, hogy most forgalmaznak-e még ilyen festéket.

A revell aquat azért nem említettem, mert életemben nem használtam még. Olaj revellem volt még régen úgy 15-18 éve talán egy tégellyel.

pébéo sprét Kaposvárott vettem a Patria nyomda szaküzletében. Elvileg országos hálózatuk van, Budapesten több üzlettel. Az akrilt nem bántja, és a szagából ítélve mintha más hajtógáza lenne, mint a hagyományos "autó"akril spréknek.

MARNEUS 2013.03.17. 13:38:35

Grat Sztyopa !
Ismét egy remekbeszabott cikk ! Nagyon jó let :D

MAC

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.03.17. 13:55:34

Sztyopus, hasznos kis cikk ez. Én próbálgatom a Müller-ben kapható Hobby Acryl festékeket is. Árban nem rossz: 60 ml kb. 600-650 Ft. Viszont gyalázatosan kicsi a színskála. Amit kipróbáltam: Csokibarna és Elefántcsont. Mindegyik totál mattra szárad, viszont nem tökéletes a fedésük. Több rétegben szoktam használni. Vannak fém színeik (is), de azokat nem próbáltam még.

Pentart-ból van Lazac színem (bőrszín), aminek a fedésével nem vagyok megelégedve. Igen sűrű egyébként, bőven kell hígítani.

Lakkokból mostanában az olasz Spray Casati típusra kaptam rá. Nálam igazán ez az egy típus vált be, amivel totálisan mattra tudok lakkozni. Ára kb. 1200 Ft/400 ml.

MARNEUS 2013.03.17. 17:15:14

Majd el felejtettem :
Pentart akrilt én is használok ráadásul én Bronz színt is : Szerintem nagyon jó, az egyik legszebb fémszín (legalább is nekem nagyon bejön). Szokás szerint sűrű de megfelelően hígítva kiváló !

MAC

goblinpirate 2013.03.18. 08:21:38

Jó lett a cikk Sztyopa!

Én még mindig ragaszkodom a megszokott márkákhoz, bár azt nem mondom hogy jobbak, inkább csak megszokás.

Viszont ez a Pébéo lakk az én figyelmemet is felkeltette, mivel sajnos Army Painter matt lakkot már csak külföldről lehet rendelni és azt is csak hajóval hozzák, szóval nem egy gyors verzió.

sztyopper 2013.03.18. 09:09:34

@goblinpirate: Ha gondolod Tippi megveszem neked, oszt vagy eljösz érte, vagy elnézek arra felétek.

Petrow 2013.03.18. 11:22:07

Nagyon jó lett a cikk, gratula.

Nálam a Humbrol szerepelt jól, emellett én is próbálgattam a Müller saját márkás akriljait.

A tapasztalatom:
-a fekete jól fed, bár lassan szárad (ez amúgy a teljes skálára igaz)
- a csontfehér csak több rétegben fed igazán jól, de tetszik az árnyalata
- a sötétzöld jól fed, kitűnő Dark Angel alapnak, viszont hiányzik a skáláról valami értelmesebb világos-zöld. A csontfehérrel keverve nem lehet értelmesen világosítani.
- a csokibarna közepesen fed, árnyalatban valahol a régi leather brown-hoz közelít.
- az ezüst szinte semmire nem jó, gyalázatosan fed, és az árnyalata sem túl tetszetős. Kipróbálom majd feketével keverve.

Szárazecsetelésre egyik sem igazán alkalmas. De a lassú száradás miatt megbocsátóbb a hibákkal.

goblinpirate 2013.03.18. 15:44:46

@sztyopper: Megköszönöm Sztyopa mester,itthon vagyok most pár napig,de most pénzügyileg nem ideális a dolog, viszont következő hónapban már okés, és megfejelhetjük egy beszélgetős - festegetős nappal is, részemről örülnék neki mert jó ideje már csak Gd-n találkozunk, holott itt vagy egy köpésre.

ambasa 2013.03.27. 19:26:27

Ma vettem egy Pébéo matt lakkot, (az utolsó volt a Nagymező utcában, de azt mondták, hogy rendelnek még) tényleg brutális, a fém részeket újra ki kellett húznom. Az olajfestéket úgy tűnik nem bántotta. Az első próba, határozottan pozitív benyomást keltett bennem.

Köszi az ötletet!

TG

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2015.02.22. 21:38:13

Akárhol keresek, a neten sehol sem látok Pébéo lakk spray-t, így nem tudok rendelni. :( És pont ma fogyott ki az első adag, amit a Sztyopus vett nekem anno. (Az igazság az, hogy az Amazonon van 10 GBP-ért + postaköltség, de ezt egy kicsit sokallom 400 ml lakkért.)

@ambasa: Gabi, működik még a beszerzési forrásod a Nagymező utcában?

@sztyopper: Sztyopus, és a tiéd Kaposváron?

sztyopper 2015.02.23. 18:14:52

@bogesz001: Megnézem Bogesz, lehet, hogy van.

TMT MANUFAKTURA

A TMT Manufaktúra egy baráti társulás, amely egyedi figurák megtervezésével-kivitelezésével-festésével foglalkozik, ezenfelül tereptárgyak és terepasztalok készítésével.A blogunk célja, hogy minél szélesebb körben ismertek legyünk, hogy berobbanjunk a köztudatba, és természetesen hogy nyomon követhetőek legyenek a munkáink.

Tagok:

Bíró Sándor alias Transferatu (az első T): Grafikus tervezés, szkrecsbuild, tereptárgy készítés és minden egyéb kézügyességet megkívánó feladat. Beteg elménk által megálmodott világot Ő veti papírra.

Boros Tamás alias MAC(az egyetlen M) : Konvertálás, szkreccsbuild, tereptárgy készítés és minden egyéb kézügyességet megkívánó feladat.

Tombi Tibor alias Tippi (az utolsó T) : Festés

Címkék

2011 (1) 2012 (1) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (1) 40k (9) A (1) acolyte (1) angel (1) art (1) átvezető (7) baráti (2) beach (1) bemutatkozás (1) Bemutató (1) bike (1) brainstorm (1) character (2) Címkék (2) CMON meghívó (1) conversion (11) convert (7) counters (2) daemon (2) dark (1) day (1) deathskull (3) deff (2) diorama (6) dread (2) dreadnought (1) dwarf (1) DZC (4) épület (9) eszköz (1) évkezdő (1) fallen (1) Fantasy (7) fantasy (1) festés (9) flames (1) games (1) gamesday (6) grafika (2) green (9) greenstuff (2) heresy (1) ismertető (3) jam (1) Khador (5) kicsomagolás (2) kitbash (17) Kommentár nélkül (1) konvert (12) KOW (1) közös Cikk (1) malifaux (7) MalifauxJam (2) Móvár (2) nemzetközi (2) nurgle (1) of (1) ogre (1) ork (8) paint (6) painting (3) reklám (1) renowar (1) stuff (3) styrol (18) szabály (1) szkreccs (14) szpííd (2) talp (1) terrain (2) terv (6) törpe (3) Tutorial (7) Uj játék (4) Új játék DZC (3) unclean (1) verseny (9) waagh (1) war (1) warhammer (14) Warmachine (5) western (6) ww2 (2) Címkefelhő

Friss topikok

süti beállítások módosítása