Arc festése Tippi módra

SZERZŐ: goblinpirate 12:04

Üdv mindenkinek!



A cím alapján akár  a mai menüre is asszociálhatnánk, legalábbis nekem egyből ez jutott eszembe: Fogasfilé Orly módra vagy mi :D.

Tomi személyében felvetődött anno a kérés hogy Sztyopá-val karöltve üljünk le és körmöljük le hogy mi hogyan festünk bőrt, mert neki nem megy jól, és szeretné látni mi hogyan csináljuk, Sztyopá-val a H.É.T.-en lebeszéltük hogy akkor uccu neki, ő már rittyentett is egy cikket, én még adós voltam vele, eddig a pontig.


Nos alapvetően nem egy nagy ördöngősség, hozzáteszem egyáltalán nem vagyok profi benne, de már egész tűrhetően megy, annyira hogy meg merem mutatni a tudásom másoknak is.

Először is, a szem festés elméletét szeretném bemutatni:


Két módszerről tudok, mindkét módszer egyszerű, érdemes őket kipróbálni, hogy kinek éppen melyik áll jobban kézre, nem nehezek, de gyakorolni kell, alapvetően ne csak figurán, hanem papíron nagyban is, sőt inkább papíron először.

1. Verzió:

Első lépésként behúzunk az arcon a szemhez egy-egy fekete foltot, miután megszáradt, a fekete foltba befestünk egy fehér foltot, itt fontos hogy maradjon a feketéből vissza, ne teljesen fedjük el.
Miután ez megvan, feketével behúzunk egy egyenes csíkot fentről lefelé húzva, és ezt követően két oldalról feketével kör alakúra egészítjük ki, hogy élethűbb legyen. Ha nagyon akarjuk kísérteni a sorsot, akkor egy fehér pöttyöt még a végén tehetünk a feketébe csillanást imitálva. Képen ne tévesszen meg senkit, én nem pöttyintettem be a fehéret a végén, a fekete száradt még és becsillan, de a hatás azonos:D.

Nyilván ha mondjuk kék vagy zöld szemet akarunk, annyiban módosul a dolog, hogy fekete helyett az adott színt használjuk.


DSCN8356.JPG

2. Verzió:

Itt a módszer majdnem ugyanaz, annyi különbséggel hogy a fekete foltok után, a fehéret két lépésben, oldalirányból húzzuk be és a fehér befestésével alakítjuk ki meg a szem pupilláját.

DSCN8357.JPG

Akkor most térjünk át a tényleges arcfestésre, egyes képek homályosak, ezért előre is elnézést kérek, remeg a kezem néha, leírással próbálom majd kompenzálni a dolgot.


Először is lealapoztam a figurát, esetemben az arc részt, fehérre.

Következő lépés az alapszín felvitele volt, itt konkrétan Vallejo Elf Fleshtone-t használtam.
 Itt ügyeljetek a hígításra, nem kell hogy tocsogjon, de túrós se legyen, általában két-három réteg elég ahhoz hogy szépen fedjen.

DSCN8362.JPG

Ezt követően fogtam és befestettem a szemhez a fekete foltot, ahogy fentebb is leírtam.

Szemet én azért szoktam ennyire előrevenni, mert ha elbénázom, praktikusan könnyen tudom javítani az alapszín visszafestésével.

DSCN8363.JPG

Következő lépésként balról behúztam az íriszt.

DSCN8364.JPG

Behúztam az íriszt jobbról is.

DSCN8365.JPG

Következő lépés az arc árnyalása volt. Alapvetően én fordítva csinálom már egy ideje ezt a lépést, sokan sötét alapról indítanak és azt világosítják fel, én utólag húzom be az árnyékot, vagyis inkább bemosom az árnyék színnel az arcot, ott ahol az árnyéknak lennie kell, és utólag javítom vissza.

Ennél a modellnél, Dwarf Flesh és Dark Fleshtone keverékével mostam be az arcot, lényeges hogy híg legyen a bemosó, és hogy ne az egész arcot bepacsmagolom verziót használjátok mint mondjuk egy Gw-s bemosónál, hanem kis mennyiség az ecset hegyébe és szépen apránként felvíve az adott területekre.
Pl: Orr alsó fele, utána szem környéke, etc.

DSCN8366.JPG

Még egy lépésben bemostam, nem baj ha kicsit durvábbra sikerül, következő lépésben javításra kerül.

DSCN8367.JPG

Az alapszínt (Elf Flesh) visszafestettem a kiálló részekre, úgy hogy az árnyékból maradjon a felületen.

DSCN8369.JPG

Elf Flesh és Pale Flesh keveréke következett, úgy vittem fel hogy lehetőleg egy kevés maradjon vissza a tiszta Elf Fleshből.

DSCN8371.JPG

Tiszta Pale Flesh következett, szintén úgy felfestve hogy maradjon az előző rétegből.
Alapvetően rétegelés a dolog, annyi extrával hogy ha az ember szebb hatást akar, jobban higított festék kell hozzá és a találkozásoknál  össze kell mosni a két bőrszínt. Nem kell megijedni, ez sem bonyolult:
Felviszed az adott színt, utána gyorsan kimosod az ecsetet, és a találkozásnál elhúzod a festéket a másik bőrszín felé. Ezt addig lehet ismételgetni amíg nem vagy elégedett az eredménnyel.

DSCN8373.JPG

Pale Flesh és Elfic Flesh keveréke következett, a módszer ugyanaz.

DSCN8374.JPG

Tiszta Elfic Flesh-el még rámentem a felületre, és ez után hígított Scab Red-el az árnyék részeken még átmentem.

DSCN8375.JPG

A  folyamat végén szoktam megcsinálni az egyéb részeket, kezdve a hajjal, arcszőrzettel, és utána a többi.

Feketével lefestettem a szakállt és a hajat, ezután Dawnstone-al kihúztam ( ez egy sötétebb szürke).

DSCN8376.JPG

Miután megszáradt a Dawnstone-hoz kevertem egy kis Wolf Grey-t és kihúztam vele a részeket.

DSCN8377.JPG

Végezetül kihúztam tiszta fehérrel még itt-ott a szakállt és a hajat.

DSCN8378.JPG

Összegzés:


Remélem legalább egy embernek tudtam már ezzel segíteni és így már nem volt felesleges leírni, semmit nem kell készpénznek venni, nem szentírás az amit én ide lekörmöltem, szimplán csak egy útmutatás, nem vagyok profi, és még jó darabig nem is leszek, de elfogadható szinten megy már a dolog.

A képen látható figurával még rengeteg munka lesz az arcát és a haját tekintve is, ez csak egy gyors verzió részemről.

Színekkel nyugodtan lehet variálni, attól függ ki, milyen bőrszínt akar kihozni a végén.

A képeket feltettem a Google+ fiókomba eredeti méretükben, ha az itt lévők kicsik lennének, az alábbi linken eléritek.

https://picasaweb.google.com/108815255237549092407/ArcTutorial02#

Sok sikert kívánok az arcokhoz, bármi észrevételetek van, nyugodtan körmöljétek ide a poszt alá :).

2013 júl. 30

A bejegyzés trackback címe:

https://tmtmanufaktura.blog.hu/api/trackback/id/tr795433698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MARNEUS 2013.07.30. 15:07:16

Gratula !
Jó cikk lett :D
Jöhet a folytatás :D
Akár egy step By step tutorial :D

MAC

goblinpirate 2013.07.30. 16:13:47

Step by step, teljes modellről? Gondolom igen :D

sztyopper 2013.07.30. 20:01:30

Áhh Tomi csak emózni szokott, megy ám neki a festés, csak nem elég híg anyaggal dolgozik. :)

goblinpirate 2013.07.30. 20:59:23

@sztyopper: Hétvégén ez kiderült :). Nem higít eléggé és kapkod, egyébként meg jól csinálja :D.

sztyopper 2013.08.01. 07:34:40

Remélem lesz fényképes közvetítés a festős összeülésről.

TMT MANUFAKTURA

A TMT Manufaktúra egy baráti társulás, amely egyedi figurák megtervezésével-kivitelezésével-festésével foglalkozik, ezenfelül tereptárgyak és terepasztalok készítésével.A blogunk célja, hogy minél szélesebb körben ismertek legyünk, hogy berobbanjunk a köztudatba, és természetesen hogy nyomon követhetőek legyenek a munkáink.

Tagok:

Bíró Sándor alias Transferatu (az első T): Grafikus tervezés, szkrecsbuild, tereptárgy készítés és minden egyéb kézügyességet megkívánó feladat. Beteg elménk által megálmodott világot Ő veti papírra.

Boros Tamás alias MAC(az egyetlen M) : Konvertálás, szkreccsbuild, tereptárgy készítés és minden egyéb kézügyességet megkívánó feladat.

Tombi Tibor alias Tippi (az utolsó T) : Festés

Címkék

2011 (1) 2012 (1) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (1) 40k (9) A (1) acolyte (1) angel (1) art (1) átvezető (7) baráti (2) beach (1) bemutatkozás (1) Bemutató (1) bike (1) brainstorm (1) character (2) Címkék (2) CMON meghívó (1) conversion (11) convert (7) counters (2) daemon (2) dark (1) day (1) deathskull (3) deff (2) diorama (6) dread (2) dreadnought (1) dwarf (1) DZC (4) épület (9) eszköz (1) évkezdő (1) fallen (1) fantasy (1) Fantasy (7) festés (9) flames (1) games (1) gamesday (6) grafika (2) green (9) greenstuff (2) heresy (1) ismertető (3) jam (1) Khador (5) kicsomagolás (2) kitbash (17) Kommentár nélkül (1) konvert (12) KOW (1) közös Cikk (1) malifaux (7) MalifauxJam (2) Móvár (2) nemzetközi (2) nurgle (1) of (1) ogre (1) ork (8) paint (6) painting (3) reklám (1) renowar (1) stuff (3) styrol (18) szabály (1) szkreccs (14) szpííd (2) talp (1) terrain (2) terv (6) törpe (3) Tutorial (7) Uj játék (4) Új játék DZC (3) unclean (1) verseny (9) waagh (1) war (1) warhammer (14) Warmachine (5) western (6) ww2 (2) Címkefelhő

Friss topikok

süti beállítások módosítása